Digitalkameror – Pixlar

Digitalkameror är förvirrande för många nybörjare. I den här grundläggande guiden om digitalkamerans teknologi så hoppas vi att kunna ge nybörjare lite grunder att använda när de ska bestämma vilken kamera som passar dem. När du ska köpa en digitalkamera så är det i alla fall bäst att veta grundläggande termer betyder så som vitbalans, pixel, ppi och dpi och hur de påverkar bilden och deras kvalitet. Det är också viktigt att veta skillnaden mellan optisk zoom och digital zoom, och även att veta fördelarna och nackdelarna mellan lagringsformat så som Compact Flash (CF), Microdrives, Sony Memory Stick, Secure Digital (SD), Multimedia etc. I det här avsnittet så kommer vi att gå igenom pixlar.

Pixel

En pixel är en förkortning av termen PIcture ELement. Digitala bilder är uppbyggda av små rutor, ungefär som mosaik. Trots att ett digitalt foto ser jämnt och kontinuerligt ut precis som ett vanligt foto, så sitter de faktiskt ihop i miljoner små rutor.

pixlar

Varje pixel i bilden har ett numeriskt värde mellan 0 och 255 och består av tre färgkanaler. Så som exempel så kan en pixel vara 37-röd, 76-grön och 125-blå och skulle då vara en mörkare blå färg. Om det var 162-röd, 27-grön och 12-blå så skulle det vara en mörkare röd. Det finns över 16 miljoner möjliga kombinationer som går att använda för detta och alla representerar olika färger. Användare som är datorkunniga kommer att kunna se att varje färg i det här systemet kan representeras av ett 8-bit nummer (byte), så färgen av varje pixel definieras av tre färgs bytes. Det här systemet kan byggas upp, till exempel går det att använda 16-bits (två stycken 8-bit bytes) för varje färg. Bilder som använder tre stycken 8-bit värden kallas ibland för 24-bit färgbilder.

Antal pixlar

Ett av de viktigaste sätten som tillverkare kategoriserar sina digitalkameror är via termen av antal pixlar. Vad det här är, är numret av individuella pixlar som användes för att göra varje bild. De flesta kameror idag ligger mellan 8 miljoner (8 Megapixels) och runt 18 miljoner (18 Megapixels). En miljon pixlar förkortas till MP, så en kamera med 1MP har 1 miljon pixlar och en 3MP kamera har 3 miljoner pixlar. Det totala antalet pixlar räknar varje pixel på sensorytan. Vanligtvis så används inte kantpixlarna i den slutgiltiga bilden. Effektiva pixlar är numret av pixlar som faktiskt används i bilden efter att kantpixlarna har blivit borttagna.