Fotografera hus med drönare – 5 tips

Detta är ett foto taget under optimala ljusförhållanden med en DJI Mini 2 drönare

Så lyckas du med att ta drönarfoto på ditt hus

Det har blivit mycket enkelt att ta flygfoton för mäklarfirmor tack vare drönartekniken. Förut var det dyrt och osmidigt för mäklare att ta fram bra fastighetsfoton från luften eftersom man fick boka via en civil flygpilot som hade tillgång till flygplan. Eftersom det är så pass enkelt och prisvärt att ta fastighetsfoton med drönare så har de blivit en självklar del i varje modern fastighetsfotografs utrustning. Ifall du är mäklarfotograf och är suger på att komma igång men inte vet var du ska börja så kommer här fem tips för att hjälpa dig att snabbt komma igång.

  1. Jobba tillsammans med ljuset! Precis som du kunde läsa i en annan artikel på denna sida om vikten av rätt belysning så gäller samma sak när du ska fota utomhus med drönare. Skillnaden är att du inte kan kontrollera ljuset som när du är inomhus. Du behöver lära dig hur ljuset förändras utomhus beroende på årstid, väderlek och tid på dygnet.
  2. Börja inte för dyrt. Det bästa är ifall du kan följa med en branschkollega på några uppdrag och bekanta dig med tekniken innan du själv införskaffar dig den. Ifall du har möjlighet så köp begagnat först. Då kan du vara mer bekväm med att göra nybörjarmisstag vilket vi alla gör i början och det behöver inte resultera i så stort hål i plånboken.
  3. Gå med i olika onlinegrupper för drönarfotografer. Det finns många olika yrkesgrupper som jobbar med drönare som har egna Facebook-grupper. Varje drönarmodell brukar också ha en stor grupp på Facebook där ägare delar med sig av tips och erfarenheter.
  4. Fråga när du känner dig osäker. Kontakta en expert och fråga ifall de kan sälja några timmar privatlektioner. Det räcker med ett par timmar för att du ska lära dig grunderna och fortsätta lära dig på egen hand. Exempelvis kan du kontakta en drönarpilot som är van vid att ta mäklarfoto med drönare och be dem att visa hur du kommer igång med flygningen.
  5. Var nyfiken och utforska ny utrustning! Fäst dig inte för mycket vid din första drönare. När du lärt dig grunderna är det dags att utforska mer påkostade drönarmodeller som underlättar ditt arbete. Med bättre utrustning får du mer marginaler. Exempelvis kan du fotografera i direkt solljus ifall du har en drönare med dyrare kamerautrustning.

 

Hur du går vidare som drönarfotograf

När du väl kommit igång så kommer du ha en fin portfolio som du kan visa upp när du söker nya uppdrag som fotograf. Det är mycket större chans att du får bokningar ifall du kan erbjuda ett komplett fotopaket med både inom- och utomhusfoto. Du blir som ett komplett team med fotografer fast du är endast en person vilket gör det oerhört tidsbesparande för mäklaren. Sen ifall du får fler bokningar så kan du anställa en assistent och skicka ut denna på uppdrag medan du organiserar verksamheten. Det bästa är ifall du hittar en samarbetsmöjlighet med en större mäklarkedja, för de uppskattar alltid att ha duktiga drönarfotografer som bidrar till fler lyckade affärer!

 

DJI Mavic Pro är en bra nybörjarmodell för mäklare. Den tar bra foton och är enkel att hantera.