Trots att de allra flesta av oss går omkring med en mobil lättillgänglig i fickan går mobilkameran inte upp mot en stabil digitalkamera. Det kommer ut nya kameror stup i kvarten som gör det svårt att hålla koll på vad som är bland de bästa ute just nu. Här har vi sammanställt en liten guide på kamerorna som var bäst i test under 2020 och våren 2021.
Oavsett om du vill ha ett bra nybörjarval eller ett kraftpaket för avancerad och professionell fotografering finns det många kameror att välja mellan. Här kommer alternativ som passar de flesta budgetar, färdigheter och behov.
Kameror utan någon inbördes ordning
Under 10 000 kronor.

Nikon D3500 är en bra kamera för nybörjaren. Bildkälla: KAMERA&BILD
- Nikon D3500. Med den får du bra bildkvalité och fina färger. Kameran ligger bra i händerna, men den kunde haft fler fokuspunkter – svårt att ta skarpa bilder i rörelse.
- Canon EOS 850D har en skärm med bra upplösning och intuitiv meny. Den kan kännas aningen klumpig men du får fina extrafunktioner som inte finns hos andra kameror i prisklassen. Autofokuspunkter som används av kameran lägger skärpan där du vill ha den.
- Panasonic Lumix DC-GX880 är är liten och lätt kamera och är smidig att ha med på resa då den lätt kan tas med i fickan. Denna kamera passar för videoentuasiaster med sin 4K-video som är bättre än vad en mobilkamera kan erbjuda.
- Canon EOS 250D är ett bra val för nybörjare. Den är bra på det mesta och kombinerar stark funktionsuppsättning med bra användarvänlighet. Denna lilla Canon har en vändbar LCD-skärm som Nikon D3500 inte har.
- Fujifilm X-T30 ger utmärkt bildkvalitet och har bra extrafunktioner och är därmed en av de bättre kamerorna på denna prisnivå. Dock är modellen inte vädertätad. Bildkvaliteten kan konkurrera med flera av marknadens fullformatsmodeller. Kamerans exponering är extremt säker, färgåtergivningen perfekt och detaljen i bilden är rik.
Över 10 000 kronor

Canon EOS 90D är både fin och ger ett bra grepp. Bildkälla: Pocketlint
- Canon EOS 90D är ett stort kliv framåt för EOS-serien. Den erbjuder mycket kraftfullt batteri och är skyddad mot damm och vatten.
- Nikon Z6 har en stor skärm och detaljrik sökare. Den är snabbare än Z7 men ger mycket lägre upplösning. Nikon Z6 är en mångsidig kamera med fullformatssensor och har den bästa ergonomin.
Över 20 000 kronor

- Panasonic Lumix DC-S1 imponerar med elektronisk sökare och en effektiv bildstabilisering. Det är en stor kamera men med bra ergonomi. Kameran har en hög uppdateringshastighet, flimmerfri sökarbild och inga problem att hänga med i snabba serietagningar när utlösaren hålls nere. Den erbjuder också möjligheten att aktivera nattvisning hos sökaren och skärmen så att du slipper bli bländad i mörkret.
- Nikon D780 är en hybrid av systemkamera i fullformat och en spegellös kamera. Detta är ett fint, men dyrt, alternativ för den som vill kombinera fördelarna med båda varianterna. Bildkvaliteten är bland de bästa och förstärks med inkluderingen av moderna funktioner som ögon- och ansiktsigenkänning.
Över 30 000 kronor

Sony A7R IV är en kamera i sin egna prisklass. Bildkälla: Bonnier Digital Foto
- För dig som har en tjockare plånbok och kräver det där lilla extra finns Sony A7R IV. Den har en säker och snabb autofokus med otroligt imponerande och fin detaljåtergivning. Kameran exponerar perfekt, men den höga upplösningen avslöjar fokusfelen skoningslöst, men i de flesta fall hamnar fokus exakt när du tar porträttbilder eller actionbilder.
Bli ett proffs
Nu när du har bestämt dig för vilken kamera du ska använda är det dags att bli proffs på att ta kort. För tips och hjälp finns det massor av sajter som har artiklar som guidar dig i hjälpen att behärska din digitalkamera och din digitala systemkamera. Kolla in några fotoskolor och inom kort kan du ge dig ut i världen med kunskapen om hur du tar de bästa bilderna med din nya kamera.
Några sajter där du kan lära dig mer om fotografi
Cyberphoto – grundkurs fotografering
Kurser.se – är känna din systemkamera
Nätkurser – gratis internetkurser i fotografering
Lär dig fota manuelt – Jonas Andersson