Hur du väljer rätt kamera

Det finns många nya digitalkamera ute på marknaden, och det kan vara förvirrande att veta vilken som passar just dig bäst. De här tipsen kommer att hjälpa dig att välja rätt digitalkamera!

Budget

Börja med att sätta upp en budget på hur mycket du vill spendera på din kamera. Var realistisk och tänk på det faktumet att du inte kommer att kunna få det bästa av varje funktion, så du får tänka på vilken funktion som är viktigast för dig.

Dina erfarenheter

Fastställ vilken nivå du ligger på inom fotografi, och hur mycket erfarenheter du har inom det. Är du en nybörjare eller en expert när det kommer till fotografi? Om du är en nybörjare så kanske det räcker med en kamera som har lätta inställningar, och en bra autoinställning. Experter kan ha mer nytta av att välja en kamera med bättre manuella funktioner.

Vad ska du fota?

Överväg vad det är du hade tänkt fotografera med din kamera. Ska du använda den för att fota barn och naturliv? Då är det bättre att välja en kamera som agerar snabbt efter att du har klickat på slutaren!

vad-ska-du-fota

Filma

Är du inte bara ute efter att fotografera utan du vill filma också? Om du vill kunna filma i HD, så leta efter en kamera som har 1080 bildupplösning för video. Om du är ute efter att kunna filma mer professionellt och ha professionellt ljud, så leta efter en kamera med ett intag för mikrofon.

Recensioner

Kolla efter recensioner på Internet. Du kan kolla på sidor som säljer kameror för att se vad köparna har att säga om produkterna. Om du vill ha åsikter ifrån mer professionella fotografer så gå in på sidor som dpreview, imaging-resource och steves-digicams som är de ledande sidorna för seriösa fotografer. Cnet har bra recensioner av personer som mest fotograferar för att det är kul. Om du försöker att välja mellan två olika val, och vill jämföra de med varandra, så gå in på vsxl.

Gör en lista

Gör en lista på vilka funktioner som är viktiga för dig, och prioritera vad som står på listan. Kom ihåg att du inte alltid kan få det bästa av allting, utan måste prioritera en sak för att få en annan. Till exempel så kanske du måste prioritera bort storleken för att få en bättre optisk zoom. Du kommer antagligen inte att kunna få allting du vill ha.

gor-en-lista

Batteri

Överväg vilket form av batteri som kommer att vara mest användbart för dig. Dina huvudsakliga alternativ är antingen AA batterier eller laddningsbara batterier. Laddningsbara batterier kommer nu för tiden oftast med när du köper kameran, men alla kameror har inte den fördelen. Laddningsbara batterier må vara lättare och varar längre, men när de tar slut så är det svårt att köpa nya. Om kameran använder AA batterier, så kan den även oftast ha laddningsbara AA batterier, och de är lätta att ersätta.

Kompromissa inte allt

Försök att inte sluta upp med en kamera som du har kompromissat alla funktioner för. Bestäm dig för vilken funktioner som är viktiga att de är bra, istället för att köpa en kamera som har medelmåttiga funktioner.

Megapixel

Kom ihåg att megapixels är inte lika med bra bilder. Det finns många andra faktorer så som linsen, som avgör kvaliteten av bilden. 7 megapixels är minimum du borde leta efter. Om du vill ha något större så överväg 8 eller 10 megapixel, eller mer om din budget tillåter det. Prata med en expert för att veta vilken kamera du behöver för att få en kvalitet på bilderna som du vill ha.

Valet

Försök att välja ut en eller två modeller och leta efter det bästa priset. Sidor som jämför pris kan vara bra att kolla på, så som prisjakt, men de försäljarna med lägst pris har ibland den sämsta servicen.

valet

Garanti

Se till att din kamera har en garanti som du är bekväm med. De flesta kameror kommer med en garanti som är begränsade till upp till ett år, men det går oftast att förlänga garantin.

Köp kameran

Köp kameran! Om du har tid att vänta eller inte behöver din kamera direkt, så rekommenderar vi att du går in på sidor som jämför priser så som prisjakt. Du kommer att spara tid och pengar genom att hitta det lägsta priset. Överväg att köpa kameran direkt i butik. Du kommer att behöva betala ungefär samma summa som om du köper den via Internet, men om du köper den i butik så kommer du att kunna rådfråga personalen som vet mer om kameror än vad Internet vet, och det är även lättare att lämna tillbaka kameran dit ifall det skulle hända något med den eller om den är trasig ifrån början. Och ur ett annat perspektiv; genom att köpa den i butiken så stödjer du butikerna och städerna de befinner sig i, som skapar jobb och får pengarna att gå runt.

kop-kameran