Olika sorters kameraobjektiv

Något som kommer att vara lika viktigt som både valet av kamera och det ljus du har när du tar ett foto, är valet av de olika objektiv du använder i olika lägen. Här kommer ditt val av objektiv i första hand naturligtvis ha att göra med vilket märke på kameran du har, samt vilken infästning som finns för de objektiv du har att välja mellan. Du som är van fotograf kommer att veta skillnaden mellan att välja ett märkesobjektiv med kvalitet, eller att välja det som inte alls har något känt märke och liksom är en billig kopia. Det blir helt enkelt inte lika bra foton.

Det vanligaste valet av objektiv

När du är den som enbart kommer att behöva ett eller flera objektiv för helt vanlig fotografering. Här är du alltså den som enbart vill ha dessa objektiv för att ta riktigt bra foton. Då är du den som satsar på det som kallas för normalobjektiv. Dessa normalobjektiv kommer att vara de vanligaste som i stort sett alla fotografer använder. Dessa kommer då att finnas i olika storlekar, vilka också kommer att användas för fotografering på olika avstånd. Är du då den som inte vet vilka avstånd samt vilken typ av film du kommer att använda vid olika tillfällen kommer du vara den som behöver ett stort sortiment av dessa objektiv.

Andra objektiv för den professionella fotografen

Det kommer här att finnas en rad olika objektiv för alla som vill ta olika typer av bilder i olika lägen. Du som inte vet vilka objektiv som används till vad, kommer här att få en snabb genomgång rörande detta.

  • Vidvinkelobjektiv: Vidvinkelobjektivet är det kameraobjektiv som kan anpassas till att ta med stora delar av den värld som kameran normalt inte kan se. Här handlar det om att du som befinner dig på nära avstånd från ett föremål som ska fotograferas, kan vara den som får med stora delar av omvärlden i ditt foto utan att behöva backa.
  • Normalobjektiv: Eftersom normalobjektivet beskrivits ovan som ett standardobjektiv för allmän fotografering kommer denna syn att behållas. Här passar detta objektiv bra till allt från bröllopsfoton till semesterbilder. Här handlar det om den typ av objektiv som oftast följer med en systemkamera när den säljs.
  • Macro-objektiv: Med ett macro-objektiv kommer du egentligen att vara ägare av ett förstoringsglas. Här handlar det om att detta objektiv är speciellt anpassat till att fånga de små detaljerna och få dessa att se stora ut. Du som fotograferar insekter och andra små ting kommer vara den som använder detta objektiv.
  • Superzoom-objektiv: Dett objektiv kombinerar vidvinkel med normalobjektivet samt teleobjektivet. Här har dessa objektiv oftast ett brännviddsomfång på 18-200 mm. Detta är ett objektiv som används till nästan alla typer av fotografering. Det bästa användningsområdet kanske blir resefoton.
  • Teleskopobjektiv: Detta är ett objektiv som har en hög brännvidd, vilket låter dig komma nära det du ska fotografera. Detta objektiv är det du oftast ser naturfotografen och sportfotografen använda. Detta objektiv används även till konsertfotografering, porträtt och reportagefotografering.