Rätt belysning lika viktigt som rätt kamera!

Denna bloggen är i vanlig ordning dedikerad till att tipsa om olika kameror, hur man kan använda dem, vilka som är bäst, och tips och tricks som hör till kameraanvändning. Att kunna hantera en digitalkamera på rätt sätt och få till den perfekta bilden är dock en sak, och du klarar dig långt bara på att förstå bildkomposition och hur du fotar på “rätt” sätt, men det är också viktigt att ha rätt belysning i dina foton.

Ja, belysning är nämligen i princip lika viktigt som att kunna hitta rätt ögonblick och förstå de tekniska kunskaperna bakom att ta ett bra foto. Belysningen dikterar nämligen mycket av kompositionen och hur fotot kommer ta sin skepnad, och är en integral del av tagningen av ett foto. Det är inte bara ljus och mörker som ändras, utan även humör, atmosfär och detaljer, och mycket mer.

Därför bör du verkligen tänka på att ha rätt sorts belysning. Det går att ha en eller flera ljuskällor, beroende på vad du vill ha för slags foto, och det fungerar oftast bra med naturligt ljus när du tar foton i vardagliga miljöer. Jag vill dock tipsa om att modellfoton och dylika sorters foton gör sig bäst om du har åtminstone 2-4 ljuskällor, förslagsvis från ljustema, för att du ska få en vettig, dynamisk och dramatisk bild på ett annars ganska statiskt och vardagligt motiv.

Viktigast är dock som alltid att testa sig fram för att se vad som passar dig och din speciella typ av fotostil bäst. Det finns generella riktlinjer för hur en bra fotobelysning ser ut, men det är aldrig hugget i sten. Det viktiga är att prova genom trial and error.