Vad fotografering egentligen handlar om

Ju längre jag håller på med det här, desto mer inser jag allt i fotografi kommer ner till ett ord: vision.

Kalla det att ha visioner, livlig fantasi eller att helt enkelt “ha det” – när allt kommer omkring handlar det ändå om samma sak: förmågan att måla upp ett slutresultat i ditt inre, och sedan göra verklighet av det med dina verktyg till hjälp.

Det har aldrig handlat om själva redskapet, i detta fallet kameran. Det har alltid handlat om att se någonting, veta hur du vill att den ska se ut och göra något av det. Att göra något av det är den lätta delen; att ha förmågan att se och visualisera är i första hand det som gör en fotograf. Observationsförmågan är allting. Att snappa en bild är en bagatell.

Fotografi och målning är desamma. Båda får ner fantasi i konkret form. Skillnaden är att målare kan arbeta helt från fantasin, även om de flesta av oss arbetar med livet som utgångspunkt. Båda kan ta en livstid för att behärska verktygen för att göra fantasier exakt som de avses. Med bläckstråleskrivare (giclée är termen stulen från målning), är de identiska med att vi alla använder verktyg för att applicera vår fantasi som fysiska färger till platta medier, ofta canvas. (Jag föredrar fortfarande mörkrummen, även om de används mindre och mindre nuförtiden)

Förvirringen som uppstått är att fotografering är mycket lättare för en lekman att använda och skapa det som ser ut som en tekniskt fulländad, skarp och välexponerad bild. Som de flesta nybörjare upptäcker direkt, har de bara de bästa verktygen och tekniskt skarpa bilder – inte fantastiska, inspirerande resultat som de trodde att de skulle få.

Målare och andra artister kan ta upp vilken mossig kamera som helst och få fram bra bilder snabbt och utan problem, eftersom de vet vad de vill ha och hur de ska nå dit.

Konstnärer vet att de måste anpassa kameran och göra starka förändringar i grundläggande kontroller för att få till det där perfekta utseendet på sina bilder. Nybörjarfotografer, som jag under mina första femton år, är vanligtvis rädda för att göra något annat än exakt vad vi trodde var reglerna. Det finns inga andra regler än att göra din bild som du vill ha den. Jag använder ofta en medvetet “fel” vitbalans eller häftiga exponeringskompensationer.

Icke-artister som vill vara fotografer tar ofta mycket längre tid att skapa anständiga bilder eftersom de har blivit vilseledda till att oroa sig för mycket om triviala problem som brus och linsskärpa istället för de verkliga frågorna om ljus, färg, komposition och gester. Vill du lära dig fotografi? Studera måleri.

Oproffsiga försök att fotografera och måla är lika hemska; Det är bara att det är mindre uppenbart för lekmän vad som är fel med ett dåligt foto.

Fotografer och målare arbetar båda från sina fantasier. Målare kan vara lite fria med sina fantasier, men nu med Photoshop kan fotografer också få sina rena fantasier till konkret form.

Konstsamlare och fototävlingsmänniskor (men inte riktiga yrkesmänniskor inom respektive disciplin) blir helt galna om de inte kan definiera ett arbete med sitt medium, men konst är budskapet, inte mediet.